Monday, 20 April 2015

Royal Belum - Walking On The Wild Side 2015

Refflesia Sanctuary

Royal belum State Park is a huge natural park in the northern part of Peninsular Malaysia. It is part of even bigger Belum-Temenggor Forest Complex that is spread across to Thailand. Royal Belum is believed to have been existence for over 130 million years making it one of the world's oldest virgin tropical rainforest and has been identified as an "Enviromenttally Sensitive Area" (ESA) Rank 1 under Malaysia National Physical Plan. The stunning landscape with a total area about 4 times the size of Singapore is the treasure throve for over 3,000 species of flowering plants, including 3 species of world's largest flower, The Refflesia and also hause to 14 world's most endengered animals.
1st Pit Stop - Sg Kejar (6 hours journey from Jeti Banding)

On 06-10 April 2015, after 6 month of proper planning and dealing with various state authorities, 18 personnel from Genting Highlands Auxiliary Police Department (Casino Ops) was granted an opportunity to explored Royal Belum State Park in conjunction with team 5th Anniversary Celebration. The team explored the rainforest by renting a two story fully-equipped houseboat, which can accommodate 25 person. The team called themselves "Survival Series Base Camp" was lead by Team's Founder KroolAz and Team's Keepers of The Seal Zainol Che Omar meanwhile bro Mohd Hisham from "Otairimba" was roped in as an advisor.   
Royal Belum Snakehead

Activities at Sg. Ruok

Bamboo rafting activities (Sg. Ruok)

The leisure recreation program took 5 days and 4 nights to complete, comprising a variety of activities such as BBQ and Karaoke session, Fishing, Sg. Ruok Kelah Sanctuary, Orang Asli Settlement as well as Refflesia Sanctuary visit.
Morning view of Sg Kejar
Apart of relaxing and enjoy the nature, the participants knowing each other better without constrains of protocol to rekindle "Spirit de Corps" in an unwind state.
Sg. Ruok Waterfall visit
The excursion was also joined by a group "Otairimba" from Bentong that has plenty experience in exploring forest and scaling mountains ranges. Overrall, it was a pleasant and cheerful expedition to be remembered by all of us.

Friday, 20 March 2015

Saturday, 13 July 2013

2013 Backpackers Edition - Borneo

Perjalanan bermula pada pagi 17 Jun 2013 @ 0900hrs setelah 6 bulan menanti dgn penuh sabar huhu..seramai 12 org terlibat dalam perjalanan ini huhu...

Acara menunggu di airport...last2 flight delay plak tp nasib baik tak lama...

Terbang suda huhuhu Kota Kinabalu here we come yeeehaaa..!!!

Suda sampai...2000hrs touch down di KKIA trus ambil van ke Tune Hotel kat 1Borneo...sampai hotel Penyimpan Mohor Besar A Team Genting Highlands suda sedia menunggu dgn kunci bilik...selesai cek in trus kuar pegi makan kat Rest Sinario 1Borneo..

1st day kami sewa van ke Kundasang, Kinabalu Park, Ranau & Poring...gambar ni kami kat Pakan Nabalu masa sesi menipiskan wallet hahahha...

Masih di pekan Nabalu rambang mate tgk brg2 jual kat sini huhu masing2 borong sakan hahahaha pekan dia kecik je terletak dlm perjalanan ke Kundasang tp brg2 cenderahati yg jual kat sini mmg superb haha..

Sampai di Kundasang tempat 1st kami pg ke British War Memorial...

Kundasang War Memorial...

Setel War Memorial kami singgah makan tgh hari di Ranau dan terus ke Poring Hot Spring plak huhu...sampai di Poring kami terus ke Canopy Walkway bagi rase sape2 yg x penah naik hahahhahaa..

Perjalanan ke canopy walkway memerlukan kita mendaki trek yg disediakan setinggi 400 meter huhu nkl putus rase napas nk smpi ke atas tu adehhhh...

ni laa dia rupa Canopy Walkway...ada brann hahaha

hahahhaah...mcm2 gaya msg2 nk cross jambatan gantung kat Poring nehh panjang dia lebih kurang 180 meter diikat di pucuk pokok tanpa menggunakan paku...hanya 6 orang saja yg dibenarkan berada atas jambatan pada satu2 masa yg lain kena tgu kat platform yg disediakan...

Kinabalu Park...1st time tgk Gunung Kinabalu secara live...salu tgk kat tv je haha

Rumah terbalik...jamban pon terbalik kakakaka kami singgah sini on d way blk hotel dari Kundasang sampai2 dh nk tutup lg stgh jam alang2 dah smpi masuk jgk laa huhu...

sampai hotel dh kul 8 mlm...naik bilik mandi siap2 kami kuar plak pg makan kak KK town...kami dinner kat area Pasar Malam Sinsuran...happening suasana kat sini huhuu...

Lepas makan kami pusing2 town & lepak2 kat waterfront kena angin laut...end of the day blk hotel tido sbb next day acara pusing pulau plak

Hari ke 2...lepas pulang van yg kami sewa kami terus ke Jesselton Point book tiket bot ke Tunku Abd Rahman Marine Park. 1st day dah melawat kawasan pergunungan kali ni kai nk trun tgk dasar laut plak huhuhuuu mabless gitu...

posing2 kat Jesselton Point huhu...

sebelum naik bot kita isi perut dlu hahah...

lepas sarapan...amik equipment masing2 sblm trun dasar laut huhu...

...dan pelayaran pon bermula...destinasi pertama kami ke Pulau Sapi...

best ooo cite pon x guna laa...nak rasa dtg laa Sabah pulau2 dia mmg terbaeek...

Jernih ooo aie dia ikan jinak2 kat sini...abis laa sekotak dunkin donut aku bg ikan2 ni makan hahaha

ramai jgk org kat pulau nehh padahal bukan cuti skola pon...

lupa pasal keje bila tgk ikan2 jinak kat sini rase cam x mau balik dah huhuuu...

Destinasi pulau ke 2..Pulau Manukan...pulau ketiga Pulau Mamutik tp xde gmbo sbb sume terjun laut tgk nemo hahahah...

pukul 4 ptg kami keluar dari Marine Park...sampai jeti kami jln kaki cati Warisan Square nk amik shuttle bus balik ke 1Borneo...

lepak2 kat Warisan Square tgu bas free balik 1Borneo...end of 2nd day

Last day lepas check out dari hotel kami trus ke town pusing2...lepas makan x tau nk pg mana kami naik local boat pg melawat perkampungan air di Pulau Gaya...masa ni jerebu baru nak mula patut laa tgk matahari kelabu je ari tu huhu..

balik dari Pulau Gaya kami lepak kat town smpi kul 8 mlm...8 stgh mlm van dtg jmpt pg airport...nak balik dahh uuwaaaa...

sampai airport trus check in...tgh lepak2 ada pengumuman flight delay plak adusss mkin sbb jerebu kott stgh jam gak kami tersadai kat KKIA tuhh...pape pon trip 4h3m ni mmg best laa rase x cukup masa nk pusing semua..tp tak pe ada rezeki next year kami repet blk x puas huhuuu...






































Sunday, 26 May 2013

OneNightStand - Percubaan Pertama






hajat nk manceng di Lata hammer berkubur dan terpaksa berkhemah separuh jln akibat cuaca yg buruk serta keadaan hutan yg gelap. Keadaan trek yg sukar menyaksikan team terpaksa berpatah balik dan hanya berpeluang memasang kemah kira2 jam 8 mlm dlm hujan...byk pokok tumbang menghalang jalan dan kami terpaksa merangkak utk melepasinya.   

Monday, 20 May 2013

Explorer 2013 - Trip to Pahang National Park